martes, 4 de octubre de 2011

Els Menuts de la Pineda 2011-09-20


LES ANGUILES

L'objectiu d'aquest escrit és informar als Pares i Mares dels Menuts del treball que s'està fent a les aules amb els infants, en aquest cas les Anguiles.

A la classe de les Anguiles tenim engegat un espai d'estimulació psicomotriu dirigit a què els nens desenvolupin, integrin i automatitzin la motricitat de manera harmònica fent un seguiment individualitzat de cada menut.
Per això, observem a cada menut i identifiquem la seva etapa evolutiva i a partir d'aquí, preparem un treball d'estimulació individualitzat per que l' infant vagi assolint correctament les etapes següents del seu desenvolupament. També corregim, si cal, algunes postures i costums que podrien ser contraproduents per a ells: per exemple, romandre assentat a la cadira massa estona o bé seure a terra si encara no està preparat o no ho fa per sí mateix...

En aquest moment, totes les Anguiles estan a la etapa de Terra (que es divideix en 5 nivells i acaba aproximadament quan el menut camina). L’ etapa de terra és la que segueix a la primera etapa Neonatal (que comença en el naixement i acaba als tres o quatre mesos aproximadament). Tots els valors cronològics i temporals són sempre aproximats.
Per aconseguir un creixement harmònic és indispensable, entre altres coses, construir correctament els esquemes motrius perquè aquests són la base sobre la qual s'aniran edificant la resta i que configuraran el global del desenvolupament.
Aquest concepte pren màxima importància en els nadons, ja que estan construint les bases maduratives que definiran, en el futur, junt amb les vivències dins el nucli familiar i a l'escola, la seva identitat.
Des de la primera etapa del desenvolupament, Neonatal( fins als 3 0 4 mesos), fins a la Pubertat (12 anys aprox.), hi ha moments evolutius molt diferenciats que es beneficien enormement si reben la estimulació adequada, és a dir, que per a cada nivell existeixen uns exercicis i postures i maneres d'estar idònies per a completar cadascuna de les etapes maduratives. Les etapes evolutives no són independents unes de altres sinó que les primeres fan de base per a les següents.
La posada en marxa d'un programa psicomotriu adequat per el/la nen/a permet la maduració del moviment activant també la resta d'àrees del desenvolupament que són:

el llenguatge/comunicació
els mecanismes de control
els esquemes de coneixement i
l'adaptació social.

Per aprofitar al màxim qualsevol programació psicomotriu és fonamental conèixer el nivell maduratiu real de cada nen per tal de poder adaptar el programa a les seves necessitats, perquè tan perjudicial és la manca d'estimulació com la sobre-estimulació.

Us animem a seguir a casa amb la tasca que fem a la Llar. Mentre els infants estiguin desperts, deixeu-los estirats a terra perquè puguin moure's lliurament en un espai ampli.....ni asseguts a les cadires ni dins dels parcs!
Alguns es queixaran al principi i protestaran...però si seieu a terra amb ells a jugar, ben aviat s'hi trobaran a gust...


Inés Cullell Falguera
Psicòloga Clínica i Artterapèuta

No hay comentarios: